Retete Deserturi

CHOUX A LA CREME ( GOGOSI CU CREMA )

 


O reteta deosebita de desert. Mai exact gogosi cu crema  de iti lasa gura apa! Pofta Buna!

Ingrediente:

125 ml ulei
250 ml apa
200 g faina
4 oua
putina sare
1 plic de budinca de vanilie
300 ml frisca
zahar vanilat

Mod de preparare:

-    puneti apa la fiert impreuna cu uleiul si putina sare;
-    asteptati sa dea in clocot si apoi adaugati toata faina dintr-o data si amestecati bine; apoi o lasati sa se raceasca putin si incepeti sa adaugati cate un ou, amestecand continuu
-    nu se pune oul urmator pana ce primul nu a fost absorbit complet (sfat: se pun atatea oua cate cere compozitia, ca sa fie bine legata si moale);
-    puneti cu spritul sau cu lingura gogoselele pe o tava tapetata cu hartie pergament, nu uitati sa lasati distanta intre ele;
-    se dau la cuptor la foc mare la inceput pana se umfla, apoi se da focul mic si se coc pana se rumenesc usor.
-    dupa ce s-au copt, le lasati sa se raceasca, apoi taiati deasupra un capacel si le umpleti cu crema de vanilie, preparata conform instructiunilor de pe plic; adaugati si frisca si puneti capacelul la loc;
-    dupa ce ati facut aceasta operatiune cu toate, le ornati cu zahar vanilat.




PROFITEROL

Ingrediente:

125 ml lapte
125 ml apa
125 g unt
125 g faina
un varf de cutit de sare
4 oua

Pentru sosul de ciocolata:

85 ml apa
1 lingura de zahar pudra
1 lingura de cacao
200 g ciocolata neagra
125 ml frisca
inghetata de vanilie

Mod de preparare:

-    puneti la fiert apa cu uleiul si sarea, dupa ce da in clocot adaugati toata faina si amestecati bine;
-    lasati sa se raceasca, apoi adaugati oula pe rand, mestecand dupa fiecare.;
-    cu ajutorul spritului sau cu o lingura faceti gramajoare rotunde de marimea unei visini mari;
-    introduceti tava la cuptor, la inceput le lasati la foc mare, apoi il dati mai mic.
-    sosul de ciocolata: maruntiti ciocolata intr-un castron; apa, zaharul si praful de cacao se pun la fiert;
-    amestecati bine cu o lingura de lemn pana se obtine un sirop; cand acesta fierbe, adaugati si frisca si amestecati bine;
-    puneti si ciocolata si amestecati pana se ingroasa si incepe sa semene cu un sos; se foloseste rece;
-    lasati-va imaginatia sa zburde si decorati gogoselele cu inghetata de vanilie si sosul de ciocolata.
Pofta buna!